Tuesday, March 31, 2009

sharing ttg ilmu kambing

assalamualaikum....
stat hari nie kitorg plan nk sharing ilmu-ilmu kambing yang kitorg dapt sepanjng bela kambing, baca blog, nuntut ngan penternak2, ilham2 dan mimpi2 yg kitorg dpat.

Memandangkan musim skrang nie hot ttg nk nikah (dlm forum), so kita pon amek topic samelah utk kambing nie. First of all, ada mcam2 cara nak kawinkan kambing nie, antaranya;

1. Letak je dlm 1 petak 1Buck(kmbng jantan) dan 20 Doe (induk betina). Pros - kita x payah susah2 nak tarik kambing masuk kndang Buck ble naik 'biang'/'heat'. Sesuai utk penternak yang kandang kecik (sbb ada 1 petak je). Cons - kita x dapat kenal pasti kambing mana yang dah kawin(bakal bunting) dan yang mana blom. kadng2 kambg yg dah bnting pon bleh gugur sbb diurat oleh Buck.
* Doe biang/heat setiap 20 hari sekali.

2. Sistem berjadual. Sistem nie macm pregnancy planning laa. Caranye, ble Doe naik biang, barulah kita kawinkan die. Lebih kurang 2-3 hari kire setellah tu. Cara nk pastikan, tgk ada x lendir kat punggung Doe tu, kalu ada IAllah tak lame bunting laa tu. Pastu gantikan dgn Doe yang lain. Pros - kita dapat pastikan (up to 90%) yg Doe tu bunting nnt. So kita bolh plan bile nk sambut anak2 kambing nnt. Sebaikya kita dapat plan sume kambing kita tu dapat beranak dalam bulan yg sama, nnt boleh fokus kerja. Pembesaran kmbg2 pon sekata.
Cons - Kalu Buck kita sekor, so Doe tu kenalah tunggu giliran. Kadang x smpat sampai turn dah abis heat, so kena tunggulah 20 hari lagi. Jadi planning utk mengahwinkan kambing2 nie prlu dirancang supya kita x lama mengunggu utk dapt anak kambing.

kat bwah nie ada video nak tengk Doe2 yang tengah heat
ciri2 -ekor slalu goyang2, suka kacau kawan, kurang selera makan (byk nak main), main tanduk2 n panjat2.


video

No comments: