Saturday, May 2, 2009

KAMBING MURAH....PENGHANTARAN PERCUMA....

PROMOSI HEBAT....PENGHANTARAN KAMBING PERCUMA DARI LUMUT KE IPOH!!!

salam mesra semua...ini adalah salah satu promosi kami utk pembelian kambing utk akikah dan kenduri...promosi ini akan terus berlangsung hingga kami dah x larat nk hantar...

kambing feral hidup (40-50% daging) -30-35kg -rm550/ekor

sembelih dan lapah - rm600-660 (bergantung pada berat)

pembelian borong(5ekor keatas) - RM 480 (blh runding) -transpot tidak termasuk

kami juga menyediakan perkhidmatan pengurusan daging kambing utk disedekahkan/ diserahkan kepada masjid2/rumah anak yatim sekitar perak. Serahkan sahaja kepada kami...kami jamin akan sampai pada yang berhak.

MARKETING KENA GILA2

MARKETING KENA BUAT GILA2.....itulah pesanan cikguku@murobbiku kepada team kambing nie setiap kali berjumpa....

hasilnya sudah nampak sedikit....minggu nie shj kami menerima sudah let go 4 ekor kambing...huhu first time sembelih kambing utk kikah....(ahmad haikal b ahmad zulkarnain) nama baby tu...

Target kami utk mencecah ke 100/bulan utk jualan ke end-user shj. Subhanallah...Amin... kami optimis perkara ini dapt dicapai dengan berbekalkan iman, semangat, dan strategi yang tepat. Biz penternakan disabdakan dari Rasullullah s.a.w merupakan 1/10 daripada biz. kalu kita pk2kan dlam berbilion2 jenis biz yg ada, baginda specifically menyebut 1 bhgnnya utk penternakan.
Jadi, rebut2lah peluang baik nie..yg pada zaman skng dikuasai oleh org kafir dan consumernya mostly muslims. InsyaAllah doa2kan kami agar dapat memajukan perternakan ini dan kembang dan terus berkembang...



" Ya Allah kau tetapkanlah hati2 kami ini dalam jalanmu dan ikhlaskan hati kami ini dalam beramal...amin...."

Wednesday, April 1, 2009

ladang sapa nie...





assamualaikum dan salam sejahtera....huhu cuba teka kambing sapa kat atas nuu.... kambing kami?? ya tepat sekali... ia pernah berada dibwah jagaan kami suatu ketika dahulu. huhu...sebulan je pon.
sebonarnye nielah tmpat kami belajar selok belok menjaga, menternak, menyusu, menidurkan kambing2. skang nie kat kandang tu ada lebih kurang 300 ekor Boer F4/5, FullBlood, Jamnapari Putih F4/F5 n Saenan. Dalam bulan 4 nie IAllah msk kambing FullBlood Saenan lebi kurang 50-100, sekor RM3000, kalu dah 100ekors... lu pklah sdirik..
cita2 kitorang pon nak jadi cam die gak..bahkan lebih lagi...breeder yang success....
ok bro...nanti sambung balik...nak solat dlu

Tuesday, March 31, 2009

sharing ttg ilmu kambing

assalamualaikum....
stat hari nie kitorg plan nk sharing ilmu-ilmu kambing yang kitorg dapt sepanjng bela kambing, baca blog, nuntut ngan penternak2, ilham2 dan mimpi2 yg kitorg dpat.

Memandangkan musim skrang nie hot ttg nk nikah (dlm forum), so kita pon amek topic samelah utk kambing nie. First of all, ada mcam2 cara nak kawinkan kambing nie, antaranya;

1. Letak je dlm 1 petak 1Buck(kmbng jantan) dan 20 Doe (induk betina). Pros - kita x payah susah2 nak tarik kambing masuk kndang Buck ble naik 'biang'/'heat'. Sesuai utk penternak yang kandang kecik (sbb ada 1 petak je). Cons - kita x dapat kenal pasti kambing mana yang dah kawin(bakal bunting) dan yang mana blom. kadng2 kambg yg dah bnting pon bleh gugur sbb diurat oleh Buck.
* Doe biang/heat setiap 20 hari sekali.

2. Sistem berjadual. Sistem nie macm pregnancy planning laa. Caranye, ble Doe naik biang, barulah kita kawinkan die. Lebih kurang 2-3 hari kire setellah tu. Cara nk pastikan, tgk ada x lendir kat punggung Doe tu, kalu ada IAllah tak lame bunting laa tu. Pastu gantikan dgn Doe yang lain. Pros - kita dapat pastikan (up to 90%) yg Doe tu bunting nnt. So kita bolh plan bile nk sambut anak2 kambing nnt. Sebaikya kita dapat plan sume kambing kita tu dapat beranak dalam bulan yg sama, nnt boleh fokus kerja. Pembesaran kmbg2 pon sekata.
Cons - Kalu Buck kita sekor, so Doe tu kenalah tunggu giliran. Kadang x smpat sampai turn dah abis heat, so kena tunggulah 20 hari lagi. Jadi planning utk mengahwinkan kambing2 nie prlu dirancang supya kita x lama mengunggu utk dapt anak kambing.

kat bwah nie ada video nak tengk Doe2 yang tengah heat
ciri2 -ekor slalu goyang2, suka kacau kawan, kurang selera makan (byk nak main), main tanduk2 n panjat2.


video

iklan rb-mart







borang pesanan

tumpang iklan nie kat blog sbb nk upload kt forum...
x de kena mengena ngan kambing. huhu

Friday, March 27, 2009


salam buat semua...
skang nie kitorang tengah sebok buat marketing kambing nie. Target kami seminggu dapat let go 5 ekor. kat atas tu la iklan yang kami duk tampal2 kat masjid2/surau2 yang berdekatan. kalu ada tempahan boleh call anytime. tapi buat stakat nie kambing dalam gamba (Boer slaughter) tu x de lagik. Yang available skrang nie cume Feral. Berat dalam 28-35kg. Sebijik cam gamba kat bawah

Thursday, March 26, 2009

dapat anak baru...yeaaaa

test2...Alhamdulillah Azalina dapat anak baru. tahun lepas kami x da rezeki sebab anak kambing (cristina) mati sakit. tapi kali nie dapat anak kembar (sekor jantan sekor betina) namanye ialah muawiz dan nabila. (nie sebab mak mentua membe kami kate name budak2 nie ada rasi - sorang ada 2 pusar sorang lagi 3. so far sehat2 sume dan menunjukkan tahap kecergasan yang cemerlang.
doakan semoga berjaya.